Босилек (Ocimum basilicum)

 • Цени от: 19.35 лв.

100 % чистото етерично масло от Босилек (Ocimum basilicum) има хипотензивни, аналгетични, антиспазматични и украпващи функцията на черния дроб и жлъчката свойства, стимулира кората на надбъбречните жлези и храносмилателната система. Мощен антидепресивен агент. Стимулира менталната активност, повишава концентрацията, балансира, успокоява, намалява чувството на безпокойство и облекчава симптомите на стрес и нервно напрежение. Маслото от Босилек подхранва, тонизира и освежава зрялата кожа, помага при ухапване на пчели и насекоми. Афродизиак. Еротичен стимулатор и източник на сексуално „дълголетие”.

Босилекът (Ocimum basilicum) е известен още като „царска билка“. Названието на растението произлиза от древногръцката дума „basileus“, която означава „крал“, а според индийската религия той е свещен аромат.

Етеричното масло от Босилек има изключително въздействие върху психо-емоционалното състояние на човека. То е едно от най-тонизиращите и ободряващи масла, възстановяващи хармонията между тяло, душа и разум. По тази причина често е наричано „балсам за душата„. Неговият силен енергизиращ аромат активира умствената дейност, подобрява паметта и концентрацията, благоприятства анти-стрес ефекта, помага за премахване на умора, безпокойство, тревога и намалява симптомите на депресия. Антидепресивният ефект на ценното етерично масло от Босилек се дължи на факта, че то cтимyлиpa надбъбречната жлеза, ĸoятo oтдeля стрес хормони, които мобилизират организма за преодоляване на дадена стресова ситуация и отговарят за бодростта и повишения тонус.

Чистото натурално масло от Босилек има мощно антиспазмично действие и много често се прилага за лечение на различни спазми в тялото. Маслото е чудесен аналгетик, спазмолитик и средство за отпускане на мускулите, съдейства за отслабване на мускулното напрежение и умора, помага при менструални, мускулни и стомашни спазми.

Висококачественото масло от Босилек има болкоуспокояващи свойства, което означава, че води до облекчаване или снижаване на болката (мускулна, ставна, артритна, ревматична), както и спазмолитични, противовъзпалителни и антиревматични свойства.

Тъй като целебното масло от Босилек увеличава микроциркулацията и периферното кръвообръщение, а с това и притока на кръв към бъбреците, нивото на пикочната киселина в кръвта се понижава и пo тoзи нaчин се oблeĸчaвaт симптомите на пoдaгpa. В резултат на увеличения кръвен поток, уратните кристали в ставите се елиминират бавно и болката и/или отоците постепено намаляват.

Чистото масло от Босилек засилва диуретичното действие, улеснява уринирането, увеличава силата на струята, подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадъчни вещества от пикочните пътища и бъбреците. Маслото подобрява отделителната функция на бъбреците. Усилва защитните сили на организма срещу инфекции в уринарния тракт.

100% натуралното масло от Босилек е отличен тоник за храносмилателната система и жлъчните пътища. То помага за лечение на леки спазматични стомашно-чревни оплаквания, благоприятства нормалната стомашно-чревна микрофлора, помага при стомашно разстройство, при инфекции и възпаление на стомашно-чревния тракт.

Етеричното масло от Босилек се използва и като храносмилателен тоник. Доказано газогонно средство – с успех се използва за лечение на нарушено храносмилане, запек, диария, стомашни спазми и метеоризъм. То също така притежава качества, които редуцират коликите и следователно се използва за облекчаване на болки в червата.

Ценното босилковото масло е природен репелент и добро средство срещу сърбеж от ухапвания и ужилвания от пчели, насекоми, кърлежи и дори змии.

Употребата на етерично масло от Босилек подобрява циркулацията на кръвта, повлиява естествения процес на обновяване на клетките отвътре, освежава, ревитализира и подмладява кожата.

100% чистото етерично масло от Босилек стимулира микроциркулацията в гениталната област, повишава либидото и възвръща нормалното сексуално поведение по естествен път. В средиземноморските региони маслото се използва като любовен талисман.

Босилекът има силен и отличителен аромат, добавен към симфонията от аромати и вкусове на изисканите блюда – придава вълшебен вкус, носещ уханието и традициите на хилядолетия кулинария.

 

СЪВЕТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Повишава устойчивостта на организма срещу стрес

 • Рефлексологичен масаж на краката: смесете 4-5 супени лъжици базово масло с 1-2 капки етерично масло.

 

Укрепва нервната система и успокоява

 • Рефлексологичен масаж на краката: смесете 4-5 супени лъжици базово масло с 1-2 капки етерично масло.
 • Студена инхалация: капнете 1 капка етерично масло върху кърпичка или салфетка и вдишвайте арома на босилек.

 

Повишава на концентрацията

 • Аромалампа: добавете 3-7 капки етерично масло на 15 кв.м.
 • Масажно масло за тяло: добавете от 4 до 7 капкиетерично масло в 10 мл. базово масло.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Артрит и ревматизъм

 • Масажно масло за тяло: смесете 1-2 капки етерично масло с 4-5 супени лъжици базово масло.  

 

Стомашно-чревни инфекции

 • Компреси: смесете 1 супена лъжица мед с 1-2 капки етерично масло и добавете към ¼ – ½  л. вода.  
 • Масажно масло за тяло: смесете 1-2 капки етерично масло с 4-5 супени лъжици базово масло.

 

Метеоризъм

 • Разтривки: смесете 10 капки етерично масло с 100 мл. базово масло (напр. масло от жожоба). Масажирайте внимателно коремната област / няколко пъти на ден.

 

Болки в ставите                             

 • Разтривки: втрийте внимателно 1-4 капки етерично масло върху болезнените участъци / 2-3 пъти дневно.

 

Стегнати и болезнени мускули, мускулен спазъм

 • Масажно масло за тяло: смесете 3 капки етерично масло с 10 мл. базово масло.

 

Синузит, хрема, астма, бронхит, емфизем, вирусен грип

 • Инхалация: смесете 1 супена лъжица мед с 1 капка етерично масло и добавете към ¼ – ½ литра кипната вода за 10 минути.

 

Профилактика на устната кухина (вкл. лош дъх на устата)

 • Гаргара или вода за уста: капнете 1 капка етерично масло в 1 ч. топла вода. Направете гаргара и изплакнете устата.

 

Импотентност

 • Масажно масло за тяло: 4-6 капки етерично масло добавете към 5-10 мл. базово масло.

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Босилек е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Коментари (0)

© 2019 ВИТАЛИС ХЕЛТКЕЪР ЕООД   Всички права запазени!     Web Design & SEO by Zashev
Back To Top