Риган (Origanum vulgare)

 • Цени от: 23.25 лв.

100% натуралното етерично масло от Риган (Origanum vulgare) има най-мощнатаантимикробна, противогъбична, антибиотична, антивирусна и противопаразитна активност.  Ценното масло от Риган е особено ефективно срещу различни резистентни към антибиотици бактерии, като Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus, срещу различни гъбички и дрожди, включително Candida albicans и срещу всички познати форми на свръхустойчиви щамове на патогенни микроорганизми. Етеричното масло от Риган разрежда кръвта, пречи на образуването на тромби и предпазва сърцето от инфаркт и инсулт.

Обикновеният Риган (Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Широко използван в традиционната средиземноморска кухня като любима подправка и лечебна трева. Чистото етерично масло от Риган е мощен естествен антибиотик, защитава активно от вируси, противопоставя се успешно на редица гъбични инфекции и е изключително ефикасно средство в борбата срещу кожните заболявания.

100% натуралното етерично масло от Риган е мощен фунгицид − само малка концентрация от етерично масло от Риган е достатъчна, за да унищожи всички гъби от Candida albicans. Благодарение на тази силно изразена противогъбична активност с успех се използва за лечение на упорити гъбични инфекции, като: вагинална кандидоза (млечница), гъбични инфекции по кожата, гъбички по краката и ноктите.

Основните биоактивни компоненти в натуралното масло от Риган са веществата тимол и карвакрол. Те притежават мощно бактерицидно действие и подсигуряват ефективността на маслото от Риган срещу различни бактериални инфекции и резистентни болестотворни бактерии. Последните клинични изследвания доказват, че карвакролът, съдържащ се в етеричното масло от Риган убива Bacillus anthracis (причинителя на антракс). Ето защо това ценно етерично масло е известно като мощен природен антибиотик.

100% натуралното етерично масло от Риган се използва за лечение на храносмилателни проблеми (болки в стомаха, подуване на корема и газове), за лечение на стомашно-чревни нарушения, урогенитални инфекции, контрол на паразити. Приемането на ценното етерично масло нормализира процесите на производство на жлъчни и стомашни сокове, подобрява храносмилането. Смята се, че оригановото масло ускорява метаболитните процеси и допринася за редуциране на наднорменото тегло. Натуралното масло от Риган е силен антисептик и регулира числеността на патогенните микроорганизми в червата, особено на Escherichia coli и Candida albicans.

Етеричното масло от Риган стимулира имунната система и проявява антивирусни свойства.  С успех се използва за профилактика и лечение на респираторни вирусни заболявания (като настинка и грип) и възпалителни процеси в носоглътката (напр. тонзилит). Благодарение на антисептичната, бактерицидна, муколитична, антиспазмична и антиоточна активност върху бронхите етеричното масло елиминира бронхоспазма и бронхиалното дразнене, прочиства бронхите и премахва отока и благоприятства лечението на инфекциите на горните дихателни пътища. Маслото от Риган е безценно при астма и бронхит.

Противовъзпалителните, бактерицидните и фунгицидни качества на ценното етерично масло от Риган са изключително ценени при лечение на кожни инфекции (напр. гъбички, акне, екзема, херпес), ухапвания от насекоми, гъбични инфекции или вирусни заболявания (напр. херпес зостер, херпес симплекс). Висококачественото масло може локално да очисти херпесния блистер и успешно да се бори с инфекцията.

Благодарение на силните си антибактериални и антисептични свойства маслото от Риган намира също така широко приложение в стоматологията − при  болезнена инфекция, засягаща зъба или венеца, при различни инфекции в устната кухина, при лечение на кандидоза на устната кухина (гъбички в устата). Редовната употреба на 100% чисто етерично масло от Риган допринася значително за подобряване здравето и хигиената на устната кухина и гърлото.

Маслото от Риган укрепва психиката, премахва психическото изтощение и умора.

 

СЪВЕТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Укрепва психиката, стимулира и тонизира

 • Аромалампа: добавете 8-10 капки етерично масло към 4 с.л. вода.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО  

Кашлица и бронхит, ангина

 • Инхалация: смесете 1 супена лъжица мед с 2-3 капка етерично масло и добавете към 1 литър кипната вода, продължителност на процедурата: 3-5 мин.
 • Масажно масло за тяло: 3-5 капки етерично масло смесете с 20 мл. базово масло.
 • Вътрешно приложение: добавете 1-2 капки етерично масло към чаша с топла вода или билков чай и пийте на малки глътки през деня.

 

Възпалителни процеси в носоглътката (тонзилит)

 • Гаргара или вода за уста: добавете 3-4 капки етерично масло в 100 мл. топла вода, направете гаргара или изплакнете устата / многократно сутрин и вечер.

 

Ревматизъм, артроза, артрит

 • Горещ компрес: добавете 2-4 капки етерично масло към 0,5 л. вода / около 1 час.
 • Вана: 5-15 капки етерично масло смесете с емулгатор (2 с.л. сметана или мед, течен сапун или шепа морска сол) и добавете към водата за ваната. За седяща баня са достатъчни 3-5 капки етерично масло.

 

Гъбични инфекции по кожата и стъпалата

 • Външно приложение: нанесете 1 капка етерично масло разредена с базово масло върху засегнатия участък / 2 пъти на ден.

 

Гъбички на ноктите

 • Външно приложение: нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатия участък / 2-3 пъти на ден.

 

Херпес

 • Външно (локално) приложение: нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатата област.

 

Кожни заболявания (екзема, акне), алергии и обриви

 • Външно приложение: първоначално измийте лицето с чиста вода след което с топъл разтвор от 230 мл. вода и 2 капки етерично масло от Риган. Не подсушавайте! Прилагайте по 2 пъти на ден. Първите резултати ще бъдат видими след 7 дни.

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Риган е високо концентрирана растителна съставка! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да не се използва по време на бременност и кърмене! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Коментари (0)

© 2019 ВИТАЛИС ХЕЛТКЕЪР ЕООД   Всички права запазени!     Web Design & SEO by Zashev
Back To Top